Tuesday, 21 April 2020

Unfinished Business

Back in the summer of 2019 I revealed that I'd be exhibiting my 10224 Town Hall-inspired railway station MOC (below) as part of a collaborative display at the 2019 Great Western Brick Show, but that it'd need some fairly substantial modifications in order to fit into the display.


The display, a LEGO city made up of fan-designed modular-style buildings complemented by brick-built roads, roadside structures, a canal and appropriate landscaping, would also feature a working passenger railway. The plan was for the railway to be elevated for part of its course, and Simon the display organiser asked if I'd be willing to modify my MOC to incorporate a platform at the rear in order to serve the elevated section of track. This seemed like an interesting challenge so I agreed. Simon sent over some specifications and a few photographs to illustrate how my station would fit into the overall display, including the exact dimensions of the plot it would occupy and how high the platform needed to be, so I got to work. As usual I worked in LDD, modifying a previous LDD file to reflect the new design brief, and eventually I came up with the sketch below.


As you can see, my plan was for the elevated section of railway to run on top of the ground floor of the building, which would mean that I had to extend the ground floor backwards to a considerable extent. The roof of the new, extended ground floor section would serve as the track bed, meaning that it would have to bear the weight of the track and train and be constructed accordingly. I'd also need to build a station platform at second floor level and attach a canopy a suitable height above it. The 16 x 6 area of open studs at the rear and to the side would eventually accommodate a bridge support, carrying the rail track from a bridge onto the station. From a purely technical perspective the build would be pretty straightforward, but the existing rear of the station (below) would nevertheless require substantial modification.


After double- and triple-checking that my design would fit the specified dimensions I sent an LDD screengrab to Simon for his approval, and after a bit of back-and-forth he was happy with it and I had the green light to get cracking with the modifications. To my surprise it turned out that I already had most of the LEGO elements that I needed for the build, but there were inevitably a few parts that I didn't have. This necessitated a gratifyingly small, if depressingly expensive, Bricklink order. Still, at least the parts arrived quickly and in perfect condition, so I was soon ready to build. It was the first meaningful LEGO project that I'd undertaken for a while on account of work, holidays and family commitments and it felt great to get my head down and do some building, so much so that I really got into it, burned the midnight oil and managed to complete most of the work in just a couple of nights.


As you can see from the picture above, I didn't make any modifications to the front of the building. The rear (below) was however much altered. I followed my LDD sketch pretty much to the brick, although I did make a couple of additional minor tweaks at the end, supporting the floating platform canopy with four lengths of black rigid 3mm hose and swapping out the old window sills with tan 2 x 4 tiles to make them look a bit less chunky. The building remains modular and splits into four sections, namely the expanded ground floor complete with track bed, the second floor which includes the station platform, a third floor to which the canopy attaches, and the roof which features the clock tower.


With the modified station now complete my next job was to figure out how to get it to the Great Western Brick Show venue in Swindon intact, and transporting it turned out to be a bigger challenge than I had anticipated. While the upper levels of the building just about squeezed into a large plastic crate, the expanded lower level was too big to fit into any box or crate that I owned or could lay my hands at short notice. I therefore ended up having to wrap it in a bed sheet and shoehorn it into the pitifully inadequate boot/trunk of my car and just pray that it survived the 80 mile journey without disintegrating, which it thankfully did, just about. Simon had arrived at the venue the previous evening, as had many of the other exhibitors, so the display was already in an advanced state of completion when I arrived at the venue on the morning of the show. All that was left for me to do was drop the station into the vacant plot, stand back and admire the view.


My station was assigned a nice central position in the display. Thanks to some impressive planning by Simon the station was flawlessly integrated into the display's rail loop by way of a pair of elegant dark green railway bridges complete with tan bridge supports which flanked the station on either side as you can see in the picture above. The narrow pavement in front of the station conceals electrical wiring which supplies a number of working LED street lamps, and beyond the pavement lies a section of brick-built road, some more pavement, and then a canal which is spanned by a pair of brick-built humpback bridges. A small courtyard completely enclosed by a number of buildings lies to the rear of the station beyond the rail track (below).


In addition to the integration of new features such as a working railway loop, an automated level crossing and LED street lights, the display had also physically expanded to a significant degree since its debut appearance at the 2018 Great Western Brick show. Click on the image below for a brief video tour of the city; if you're having difficulty viewing the embedded video then click here to watch it on Flickr or here to watch it on YouTube.


To my knowledge there aren't any plans to display the modular city at any further events. Even if future displays materialise I'd probably be hesitant to include my station as I don't think it's ideal for the same MOCs to keep appearing at multiple events over an extended period. It's therefore time for my station to come home and once again grace my own MOC City Layout. That'll mean that a lot of the recent changes will need to be reversed in order for the station to fit into its allocated space, but hey - it's all part of the fun!

Stay at home if you can, and keep safe.





No comments:

Post a comment